Egentliga Finlands filmcentrum rf. (VSEK), grundat år 1984, är en förening som har som målsättning att främja en aktiv och levande filmkultur.

VSEK anordnar i Egentliga Finland filmvisningar och andra liknande tillställningar, detta samtidigt som man erbjuder rådgivning, hyr och lånar ut utrustning för filmvisningar. Vid sidan av detta hjälper VSEK till med filmfostran och tillhandahåller ett bibliotek samt filmarkiv öppet för allmänheten. Sedan år 1994 är Elokuvakerhopalvelu (Filmklubbservice) en del av verksamheten. Den servar och förmedlar filmer åt filmklubbar runt om i landet.

VSEK anordnar filmvisningar i samarbete med flera olika instanser och svarar för den operativa verksamheten i Kino-salen i Logomo (Tåggatan, 20100 Åbo). Dessutom publicerar man filmtidskriften Lähikuva.

Suomalaisen elokuvan festivaali

VSEK är arrangör även för den Finländska filmens festival som startade år 1992. Syftet är att vid sidan av klassiker och välkända studiofilmer även lyfta fram mera sällsynta alster, inklusive independent-produktioner.